Deelnemen aan de NN Dam tot Damloop is naast heel leuk, ook gezond. Om op de meest verantwoorde manier van dit evenement te genieten, is een goede voorbereiding van groot belang. Ook tijdens en na jouw sportprestatie kun je maatregelen nemen om nog meer te genieten van het sporten. Lees hieronder alle tips die jou helpen om goed voorbereid aan de start te verschijnen.
Bekijk de handleiding voor beginnende hardlopers om goed van start te gaan. Aan de handleiding is ook een trainingsschema toegevoegd. Uniek aan dit schema is dat het rekening houdt met pijntjes/blessures van beginnende lopers. Om de hardlopers enthousiast te houden, wordt er eventueel ook een alternatief geboden wanneer de loper last krijgt van blessures, pijn of kramp.
Of het nu gaat om de 5 of 10 Engelse Mijl, het is nooit goed voor je lichaam om ongetraind aan de start te staan. Je kunt ervoor kiezen om te starten en te kijken hoe lang je het volhoudt, of je kunt aan de slag gaan met een schema. En dat schema is een heel goed idee! Je hebt verschillende websites waar je een trainingsschema kunt maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met een trainer te trainen. Dit is vaak in groepsverband. Voor deelnemers aan de Dam tot Dam Business Run biedt het programma Hardlopen.nl voor bedrijven van de Atletiekunie een oplossing.
Trainingsschema Run2Day - 10 Engelse Mijl / 5 Engelse MijlDe oorzaak van plotse hartdood is sterk afhankelijk van de leeftijd van de sporter:
In 20% van de gevallen is plotseling overlijden tijdens of vlak na hardlopen het gevolg van een hartinfarct. In 80 % van de gevallen is het gevolg van oververhitting (hitteberoerte of heat stroke), wat overlijden tot gevolg kan hebben. Bij een hartinfarct is het hardlopen dus niet zozeer de oorzaak van de acute hartdood, maar het onderliggende hartprobleem. Bij een hitteberoerte is de lichaamstemperatuur zodanig opgelopen, dat het het functioneren van de organen, zoals het hart, verminderd is. Er is een vragenlijst ontwikkeld die jou kan helpen te bepalen of je een verhoogd risico hebt op dit soort ernstige problemen tijdens je sportieve activiteiten. Beantwoord de onderstaande vragen en kijk vervolgens hoe het advies voor jou luidt. Ga naar de vragenlijst.
Iedere hardloper is tijdens het lopen intensief bezig. Je vraagt veel van je lichaam, omdat je langere tijd gebruik maakt van je uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid. Een goede lichamelijke voorbereiding, een goede sportuitrusting en eventueel advies van een professional zijn nodig om optimaal te genieten van jouw run. Dan heb je de grootste kans dat je hardloopblessures aan knieën, achillespezen, kuiten en scheenbenen voorkomt.
Bekijk de website van www.voorkomblessures.nl van Veiligheid NL voor nuttige tips voor het voorkomen van blessures. Toch een blessure opgelopen tijdens het lopen? Bekijk de website van Sportzorg.nl om erachter te komen welke stappen je nu moet zetten.
Hardlopen tijdens de NN Dam tot Damloop gebeurt met vele duizenden tegelijk. Het is belangrijk dat iedereen gezond de finish passeert. Signaleer je een medeloper die niet meer verantwoord bezig is, spreek hem/haar hier op aan of waarschuw een medewerker van de organisatie of het Rode Kruis. Ga met respect met elkaar om!
Rechts lopen, links inhalenNet als in het verkeer geldt deze regel ook bij het hardlopen in grote groepen. Houd zoveel mogelijk de rechterkant van de weg aan, zodat snellere lopers links kunnen inhalen.
Gooi afval in de afvalbakGooi bekertjes en fruitresten in de daarvoor bestemde afvalbakken, bijvoorbeeld bij de verzorgingsposten.
Laat het toilet netjes achterLaat het toilet na gebruik zo netjes mogelijk achter door geen vuil buiten de toiletpot te deponeren.
Volg aanwijzingen van de organisatie op