Van PR-poging naar hitteberoerte

Maanden training en fit aan de start, vastbesloten om zijn persoonlijke record op de 10 Engelse Mijl aan te scherpen. Het liep anders. Jeffrey Aardenburg (39) deelt zijn verhaal over de Dam tot Damloop en de aangrijpende wending die zijn race nam op zondag 18 september 2022. 
Jeffrey had maar liefst acht maanden getraind voor de Dam tot Damloop. ‘Ik liep veelal twee keer per week 10 km. De laatste twee maanden heb ik dit verder uitgebreid naar 12 km en heb ik ook meerdere keren 14 km gelopen’, blikt Jeffrey terug. Ook tijdens zijn vakantie in Frankrijk traint hij door om alvast te wennen aan hogere temperaturen. Als actieve voetballer met een goede basisconditie en een lange voorbereiding voelt hij zich fit als hij aan de start staat. ‘Ik had wel eens gehoord van de term hitteberoerte, maar inhoudelijk wist ik er niet zo veel vanaf. Ik dacht wel dat de kans veel groter zou zijn bij warmere temperaturen. Aangezien de weercondities goed waren, was ik ervan overtuigd dat ik mijn PR kon gaan lopen’.

Jeffrey zijn race begint veelbelovend. Maar al snel wordt duidelijk dat hij te snel van start is gegaan. ‘De eerste 5 km ben ik eigenlijk te hard begonnen, zo bleek achteraf. Ik kon dit tempo nog redelijk doortrekken richting de 10 km. Daarna begon ik het wel steeds zwaarder te krijgen.’ Op zijn horloge ziet hij dat hij nog steeds op schema loopt om zijn PR te verbreken. Hij loopt door, maar merkt bij kilometer 13 dat het verre van soepel gaat en hij het moeilijk krijgt. ‘Ik dacht bij mijzelf: ‘nog 3 km, dan kan ik weer op adem komen'. Op het 15 km-punt heb ik mijn vrouw en kinderen nog gegroet met een high five en moest ik nog 1 km flink doorbijten’.
In de laatste 500 meter voor de finish op de Peperstraat gaat het mis. Jeffrey haalt de finish, maar maakt dit zelf niet bewust meer mee. ‘Ik kreeg de volgende dag mijn finishvideo binnen via de e-mail. Dit was voor mij het bewijs dat ik over de finish ben gekomen. Heel bizar’. Zijn redding komt dankzij een oplettende vriend die snel beseft dat er iets mis is na de finish. Jeffrey vertelt: ‘Hij had al snel door dat het niet goed ging. Hij heeft geen moment getwijfeld en direct iemand van het medisch team ingeschakeld’.

Het medische team van het Rode Kruis heeft meteen door dat het gaat om een hitteberoerte. Jeffrey zijn kleding wordt van zijn lijf gescheurd en hij wordt zo snel mogelijk in een koelbad gelegd. ‘Na twee minuten in het koelbad ontwaakte ik als iemand die wakker wordt uit zijn slaap. Ik was wel gelijk helder en wist alles nog tot het moment vlak voor de finish.’ Na 20 minuten in het koelbad te hebben gelegen, heeft Jeffrey weer een normale lichaamstemperatuur. ‘De piek van mijn temperatuur lag op ruim 42,5 graden in het koelbad. Ik heb echt onwijs veel geluk gehad en ik ben dankbaar voor het snelle handelen van mijn vriend en het medische team. Ik besef mij dat dit heel anders had kunnen aflopen.’ Na het koelbad heeft Jeffrey nog drie uur in het ziekenhuis gelegen voor herstel en onderzoeken. Hij mocht gelukkig dezelfde avond weer naar huis.

Ondanks dat Jeffrey bekend was met de term hitteberoerte, besefte hij tijdens zijn race niet dat hij er zelf één had opgelopen. ‘Ik was de laatste kilometers alleen maar bezig om de finish te halen. Ik had het enorm zwaar en was echt uitgeput, maar dacht bij mezelf bij de finish kan ik weer op adem komen. Achteraf waren er zeker wel wat signalen in met name de laatste kilometer die duiden op een hitteberoerte, maar dat realiseerde ik mij tijdens de loop helemaal niet. Ik was puur bezig met het uitlopen van de wedstrijd’, zegt hij.

Jeffrey wil alle deelnemers aan de Dam tot Damloop op het hart drukken zich echt zo goed mogelijk voor te bereiden. ‘Er is tegenwoordig heel veel informatie te vinden met voldoende tips. Ik heb deze zelf ook niet altijd volledig doorgenomen, maar ik wil iedereen echt adviseren dit te doen. Daarnaast is het enorm belangrijk om naar je lichaam te luisteren tijdens de race. Doe een stapje terug als het echt niet meer gaat.’

Hij merkt in zijn omgeving dat de term hitteberoerte vaak nog onbekend is. Ook onder hardlopers. ‘Een hitteberoerte wordt vaak onderschat en mensen zijn onvoldoende bewust van de levensbedreigende situatie die kan optreden. Het is niet alleen belangrijk om je hier als loper op in te lezen. Ook voor omstanders is het belangrijk om zo snel mogelijk een hitteberoerte te signaleren en te handelen. Elke minuut telt’.