10 Engelse Mijl

De hoofdafstand tijdens de NN Dam tot Damloop is de 10 Engelse Mijl, een 16,1 km lang parcours tussen Amsterdam en Zaandam. De 10 Engelse Mijl vindt plaats op zondag 22 september.

Parcours

De 10 Engelse Mijl start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Daarna volgt direct de doorkomst door de IJtunnel, deze verbinding tussen het centrum en Amsterdam-Noord is alleen tijdens de NN Dam tot Damloop opengesteld voor hardlopers. Echt gezellig wordt het vanaf de Buiksloterdijk. De enthousiaste bewoners van de Landsmeerderdijk, Kadoelenweg, Stoombootweg en Appelweg staan klaar om je aan te moedigen. Na het Molenwijkpark ga je via het fietspad van de Verlengde Stellingweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam, waar het parcours via de altijd gezellige Zuiddijk en de Dam naar de finish op de Peperstraat leidt.

Start

De 10 Engelse Mijl start om 10.19 uur. De start van de NN Dam tot Damloop bevindt zich in Amsterdam op de Prins Hendrikkade. Alle starts vinden plaats vanaf de Prins Hendrikkade.
Startvakken
Op de Prins Hendrikkade zijn vijf startvakken ingedeeld. Elk startvak is vanaf 20 minuten voor de starttijd geopend. Op borden bij de toegangsfuiken is duidelijk met kleuren en nummers aangegeven welke startnummers tot het betreffende vak behoren. De startvakken van de recreatieloop worden ingedeeld op basis van de opgegeven streeftijd. Uiterlijk 10 minuten voor de start dient elke loper in het startvak aanwezig te zijn. De vakken worden meerdere malen voor een startgroep gebruikt. Let op! Het is niet toegestaan in een eerdere startgroep te starten. Later starten is wel mogelijk.
Helpdesk
De helpdesk van de 10 Engelse Mijl is aan de centrumzijde van Amsterdam Centraal. Na de finish is er ook een helpdesk vlakbij de ingang in het Dam tot Dam Park. 

Kleed- en douchegelegenheid
Kleedruimte is alléén aanwezig in Zaandam in Sporthal De Struijck, vlakbij het Dam tot Dam Park. Er is geen douchegelegenheid. Je kunt hier ook (beperkt) tassen achterlaten. Deelnemers aan de Business Run kunnen hun kleding kwijt in de verkleedtent in het Dam tot Dam Park. 

Kleding
Kledinginname 
Samen met het startnummer, ontvang je een speciaal voor de NN Dam tot Damloop ontworpen kledingtas. Deze kledingtas dient gebruikt te worden voor de afgifte van jouw kleding op het Stationsplein in Amsterdam. Na het vullen van de tas met jouw kleding, knoop je de tas goed dicht. Je kunt de kledingtas inleveren bij de kledinginname op het Stationsplein voor het Centraal Station. Zodra je de kledingtas inlevert bij de kledinginname, ontvang je een sticker met daarop een nummer. Deze dien je ter plekke op je startnummer te plakken. Ditzelfde (!) nummer, wordt met een andere sticker door een medewerker op jouw kledingtas geplakt. Op vertoon van jouw sticker op het startnummer, kun je in Zaandam jouw kledingtas weer ophalen. Volg hiervoor de aanwezige informatieborden.
 
Het is niet mogelijk om kleding in/nabij de startvakken achter te laten. Alle kleding wordt hier namelijk direct in containers weggegooid. Alleen door de organisatie verstrekte kledingtassen worden ingenomen. Sporttassen en rugtassen passen niet in de containers en worden daarom niet ingenomen. Deze dien je zelf in Sporthal de Struijck, of als businessloper in de kledingtent in het Dam tot Dam Park, achter te laten.
 
Let op! De kledinginname, het vervoer en de kledinguitgifte is op eigen risico. Dit geldt ook voor het achterlaten van eigen tassen in de kleedaccommodaties
 
Kledinguitgifte 
Ongeveer 150 meter na de finish, op de route naar het Dam tot Dam Park, kun je de in Amsterdam ingeleverde kledingtas weer ophalen. Deze tassen liggen hier gesorteerd op basis van de sticker die je in Amsterdam hebt ontvangen en op je startnummer hebt geplakt. Je dient dit nummer te kunnen tonen bij het afhalen van je draagtas. Het laagste nummer, de deelnemer die zijn kledingtas als 1e heeft ingeleverd, ligt direct aan het begin van de kledinguitgifte. Dit is 150 meter na de finish. De laatste ingenomen kledingtas in Amsterdam, ligt het verste weg en dus het dichtst bij het Dam tot Dam Park. De nummering gaat dus van laag (150 meter na de finish) naar hoog (Dam tot Dam Park).
 
Tip! Het is zonde om de gebruikte kledingtas weg te gooien. De tas is namelijk heel goed herbruikbaar voor andere activiteiten. Wil je de kledingtas toch weggooien? Doe dit dan bij het plastic afval, zodat de kledingtas op de juiste manier wordt gerecycled.

Tijdens de race

Verzorgingsposten
Langs het parcours tref je een aantal verzorgingsposten aan. Deze verzorgingsposten zijn altijd aan de rechterkant van het parcours geplaatst. Houdt hier rekening mee wanneer er wordt aangegeven dat er een verzorgingspost aankomt en ga rechts lopen. Hieronder lees je wat er waar aanwezig is en in welke volgorde het uitgedeeld wordt. Tevens vind je hier toiletten en een medische post.
Afstand
AA Drink Iso Lemon Water
Fruit Sponzen
Start



5 KM


8,5 KM



11,5 KM   


14 KM



Finish


Finish 

De finish is op de Peperstraat in Zaandam. De tijdslimiet van de 10 Engelse Mijl is 2 uur. Door de extra maatregelen die zijn getroffen door de te verwachte warmte, sluit de finish om 18.00 uur. Je dient onderstaande punten voor genoemde tijden te zijn gepasseerd: 

  • 6 km - 15.45 uur
  • 11 km - 17.22.30 uur
  • 14 km - 17.45 uur

Lopers die op basis van het passeertijdenschema worden ingehaald door de bezemwagen en dus de gestelde tijdslimiet zullen gaan overschrijden, worden gevraagd hun race te beëindigen en uit veiligheids- en gezondheidsredenen plaats te nemen in de bezemwagen. Mocht je, ondanks het verzoek, toch besluiten jouw race voort te zetten, dan doe je dit op eigen risico. Het parcours wordt immers, na het passeren van de bezemwagen, weer vrij gegeven voor al het wegverkeer. De bezemwagen brengt uitvallers naar het Dam tot Dam Park in Zaandam. Je komt dan niet in aanmerking voor een medaille en wordt ook niet in de uitslagen opgenomen.

Prijzen

Bij de wedstrijdloop 10 Engelse Mijl zijn geldprijzen te winnen in de categorieën: mannen senioren, vrouwen prominenten, vrouwen senioren, master M35, M40, M45, M50, M55, M60, M65, M70, M75, V35, V40, V45, V50, V55, V60, V65 en V70. Klik hier voor het prijzenschema van de 10 Engelse Mijl. De prijscategorie vervalt bij minder dan drie gestarte deelnemers. Een extra prijs ontvangen de eerste drie in Nederland woonachtige mannen en vrouwen.

Man/vrouw wedstrijd
De vrouwen prominenten starten om 10.19 uur. Zij vertrekken 6.04 minuten eerder dan de mannen. Dit is het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en vrouwen. Wie als eerste over de streep komt, wint een extra prijs.

Prijsuitreiking
De nummer 1 t/m 3 bij de mannen senioren en vrouwen prominenten worden direct na de finish op de Peperstraat gehuldigd. De geldprijzen worden enige weken na het evenement overgemaakt.